Stappenplan

Op het moment dat jouw trap lelijk begint te worden en slijtageplekken begint te vertonen is het goed om deze opnieuw te bekleden. Je slaagt met onderstaand stappenplan.

gesloten open trap

Stap 1: Kijk hoeveel treden jouw trap heeft

Overzettreden kan je vaak kopen per stuk maar ze zijn ook in een verpakking van bijvoorbeeld 10, 12 of 14 stuks verkrijgbaar.

Stap 2: Kijk of je een open of een gesloten trap hebt

Trappen zijn er in twee uitvoeringen: open en gesloten trappen. Een open trap heeft geen stootborden tussen de treden terwijl een gesloten trap dit wel heeft. Je kan van een open trap wel een gesloten trap maken door stootborden tussen de treden te plaatsen indien hier ruimte voor is.

Stap 3: Kijk hoeveel stootborden je hebt

Houd daarbij rekening met alle tussenruimten en daarnaast tel je de ruimte tussen de vloer en de eerste trede en de laatste trede en het welstuk mee.

Stap 4: Bepaal het type trapbekleding

Er zijn behoorlijk wat soorten beschikbaar. Zo heb je de keuze uit overzettreden van laminaat, massief hout, vinyl en HPL/CPL. Laminaat is het goedkoopste en HPL/CPL is het duurste. Dit laatste is tevens de stevigste soort materiaal samen met natuurlijk hout.

Stap 5: Investeer in een trapspin

Dit is een stuk gereedschap waarmee je kan intekenen op de traptreden waar de zaaglijnen moeten komen. Een trapspin voorkomt dat je een verkeerd gezaagde traptrede kunt weggooien.

Stap 6: Werk je trap af

Nadat je de traprenovatie volgens de gebruiksaanwijzing hebt uitgevoerd werk je deze af. Dat kan je doen met bijvoorbeeld trapneuzen maar je kan ook kiezen voor het plaatsen van spotjes in de stootborden. Je kan kiezen voor spotjes met een dimmer of met een bewegingssensor.

Bekijk ook pagina aandachtspunten en tips.

Trap bekleden laten doen?

Benader meerdere trapspecialisten in jouw regio en vraag tot 4 vrijblijvende offertes op. Leg het aanbod naast elkaar en vind de beste vakman.
Gratis & vrijblijvend