Nieuwbouw trap bekleden

Een nieuwbouw rijtjeswoning wordt altijd opgeleverd met een trap. De uitvoering daarvan is afgesproken met de aannemer. In de meeste gevallen wordt de trap kaal geleverd. De reden daarvan is simpel. Het is een trap die je naar wens mag maken. Wanneer je een nieuwbouw trap wilt gaan bekleden moet je aan een paar dingen denken:

Vocht in je trap

Bij de bouw van een woning komt er behoorlijk wat vocht in het huis. De reden hiervan is uiteraard dat er bij zowel vochtig als droog weer aan het huis gebouwd is. Wanneer een nieuwbouwwoning wordt opgeleverd moet deze dan ook een zeer ruime tijd luchten. Niet alleen in het huis zelf zit vocht namelijk, maar ook in de trap die geplaatst is.

De werking van vocht

Vocht en droogte hebben ieder hun eigen effect op de trap. Bij vocht zal het hout wat uitzetten en bij droogte gaat het krimpen. Het is dan ook goed om je trap pas te bekleden wanneer het vocht uit de trap is. Zou je het eerder gaan doen dan zal de bekleding, zeker in het geval van tapijt, los om de traptrede kunnen gaan zitten. Bij een nieuwbouwhuis plaats je dan ook vochtvreters onder de trap. Geef de trap eerst een kleurtje of laat deze zoals hij is (vaak is de trap opgeleverd in een witte kleur). Pas na enkele maanden is het verstandig om te bekleden met tapijt of ander niet vochtdoorlatend materiaal.

Speel op safe

De meest veilige manier om je trap in eerste instantie te bekleden is dus dat je deze schildert. Het geeft vocht rustig de gelegenheid om te vertrekken. Een trap schilderen doe je het veiligste met speciale trappenlak of -verf. Dit is een verfsoort die alles-in-een is. Zo is deze verf kras- en stootbestendig en daarnaast laat de verf een antisliplaag achter op de treden. De trap is nu geschilderd en veilig.

Trap bekleden laten doen?

Benader meerdere trapspecialisten in jouw regio en vraag tot 4 vrijblijvende offertes op. Leg het aanbod naast elkaar en vind de beste vakman.
Gratis & vrijblijvend