Aandachtspunten

De trap in je huis zal na verloop van een aantal jaren een lelijk en verouderd uiterlijk krijgen. Het is dan ook goed om deze aan te pakken en te bekleden. Wanneer je een trap gaat of laat bekleden zijn er een aantal zaken waar je op moet letten.

 • 1) Traptreden opmeten

  Als je gaat voor overzettreden dan is het belangrijk dat de treden exact op maat zijn gezaagd. Dit is een lastige klus maar met een trapspin voorkom je dat je treden die je verkeerd hebt uitgezaagd kunt weggooien. Bij veel leveranciers kun je dan ook een trapspin kopen of huren.

 • 2) Veiligheid

  grijze trapmaantjesEen traprenovatie is een klus die je in een aantal gevallen zelf kunt doen. Zo kan je ervoor kiezen om zelf je trap te schilderen. Denk er dan wel aan dat je kiest voor een trappenlak die voorzien is van antislip eigenschappen. Kies je voor een andere trapbekleding, ga dan voor bijvoorbeeld overzettreden waar een antislip laag in de treden verwerkt is. Het laatste wat je wil is valpartijen op je trap.

 • 3) Juiste kant zagen

  Wanneer je traptreden gaat zagen is het belangrijk dat je ze aan de goede kant afzaagt. Aan de bovenkant moet je beginnen met zagen. De reden is dat de onderkant door het zagen wat rafelig wordt. Deze kant hoort naar beneden te zitten waardoor je een mooi strak uiterlijk krijgt op je trap.

 • 4) Geluid

  Een gerenoveerde trap kan behoorlijk luidruchtig zijn. Dit is vooral het geval wanneer een trap voorzien is van overzettreden die met lijmstrips zijn vastgezet. Door te kitten voorkom je dit probleem. Wil je een trap die nagenoeg geen loopgeluid geeft, kies dan voor treden die met tapijt worden bekleed. Tapijt zorgt er, door de luchtverplaatsing tussen de polen, voor dat er nagenoeg geen loopgeluid meer is. Deze hoef je overigens niet te kitten om geluid tegen te gaan maar kun je gewoon lijmen.

 • 5) Duurzaamheid

  Bij traprenovatie is duurzaamheid tegenwoordig een steeds belangrijker begrip. Wanneer je kiest voor een traprenovatie kun je ook naar het FSC-keurmerk op overzettreden kijken. Zo weet je dat er per gekapte boom een nieuwe is aangeplant waardoor je renovatie niet voor ontbossing zorgt. Een ander duurzaam materiaal is sisal. Dit is een methode waarbij er geen bomen hoeven te worden gekapt. Daarnaast is de productie niet belastend voor het milieu en de bekleding heeft een jarenlange levensduur.

 • 6) Zelfde batch kiezen

  Overzettreden worden door producenten in series geproduceerd. Bij iedere serie hoort een specifieke kleur. Ga er niet vanuit dat de treden die je in de winkel ziet liggen allemaal exact dezelfde kleur hebben. Vaak zullen ze net wat afwijken waardoor, zeker bij kunstlicht, het kleurverschil zichtbaar wordt. Kies dan ook altijd voor dezelfde batch wanneer je ze koopt. Dit kan je op het productetiket terugvinden.

Lees verder: kosten trap bekleden, tips en stappenplan.

Trap bekleden laten doen?

Benader meerdere trapspecialisten in jouw regio en vraag tot 4 vrijblijvende offertes op. Leg het aanbod naast elkaar en vind de beste vakman.
Gratis & vrijblijvend