De soorten trapbekleding

Als je een verouderde trap wilt laten bekleden kom je er al snel achter dat er meerdere soorten trapbekleding voor beschikbaar zijn. We hebben er een paar onder de loep genomen. Daarnaast keken we of deze trapbekleding zelf te plaatsen is. In een aantal gevallen zal je een expert nodig hebben.

 • Verven
  Een trap kan je gemakkelijk een ander uiterlijk geven door deze te schilderen. Dat doe je met een speciale trappenlak die in de vakhandel te koop is. Deze zal standaard wit zijn waarbij er een antislip laag achter blijft op de trap na het aanbrengen. Schilderen is een manier waarbij je ook jouw trap een ander uiterlijk kunt geven. Je kiest dan voor een gekleurde deuren en plintenlak waarbij je als coating een antislip laag aanbrengt om de trap minder glad te maken.
 • Overzettreden van laminaat
  Dit is een methode die je zelf kan uitvoeren mits je het juiste gereedschap gebruikt. Een trap met een of meerdere bochten erin heeft namelijk treden die niet recht zijn maar waar een deel van moet worden uitgezaagd. Deze handeling voer je uit met behulp van een trapspin. Je kan deze op de hoeken van de trap plaatsen waarna je de zaaglijnen uittekent.
 • Overzettreden van CPL/HPL
  Dit is een methode waarbij gebruik wordt gemaakt van een laminaat variant die een stuk steviger en duurzamer is dan de eerder genoemde soort. Het materiaal laat zich wat lastiger op maat zagen waardoor je het maar beter aan de professional kunt overlaten. Deze methode heeft een zeer lange levensduur (12 jaar).
 • Tapijt
  Wil je juist een trap met een warme uitstraling dan kies je voor een bekleding met tapijt. Daarvoor schakel je de stoffeerder in. Door te kiezen voor een tapijtsoort met een lussenpool (naaldvilt) zal je niet snel loopsporen gaan zien in het tapijt. Daarnaast dempt deze soort het beste de loopgeluiden.

Er zijn natuurlijk meer soorten, denk aan:

Zeil
Zeil is een materiaal wat je opvallend voordelig kunt kopen in de winkel. Daarmee is het niet alleen gewild om een vloer mee te bekleden maar ook om een trap mee af te werken.

Vinyl
Vinyl heeft als voordeel dat het materiaal veerbaar is, vergeleken met laminaat overzettreden. Dat heeft tot gevolg dat het materiaal ook meer geluid zal absorberen.

Trapmaantjes
Trapmaantjes zijn vaak gemaakt van naaldvilt omdat dit een lange levensduur heeft. Daarnaast is het materiaal door die structuur behoorlijk slijtvast.

Tegels
Naast houtlook en diverse andere natuurlijke materialen wordt een print met tegels steeds populairder.

Rubber
Rubber is een prima keuze wanneer je een trap wilt hebben die geluiddempend is. Dat komt door het natuurlijke materiaal en de demping die van rubber uitgaat. Een trap met rubberen treden is dan ook heerlijk stil in je huis.

PVC
PVC is een materiaal wat tegenwoordig enorm populair is om de vloer mee af te werken. Het is echter ook materiaal wat zich enorm leent voor het bekleden van een trap.

Parket
Wanneer je een trap wilt hebben met een natuurlijk karakter kies je voor parket.

Linoleum
Wanneer je houdt van duurzaam en daarnaast ook van kwaliteit is een trap bekleden met linoleum de methode bij uitstek.

Trap bekleden laten doen?

Benader dan meerdere trapspecialisten in jouw regio en vraag tot 4 vrijblijvende offertes op. Leg het aanbod naast elkaar en vind de beste vakman voor jouw project.