Kosten trap bekleden

Jouw trap een nieuw uiterlijk geven is aantrekkelijker dan een nieuwe trap en het hoeft niet veel te kosten. We sommen de meest gebruikte methodes op en hoe de prijzen opgebouwd zijn.

 • De voordeligste vorm: schilderen
  witte trapHet schilderwerk vervangen van de trap is naar verhouding het goedkoopste. Door trappenlak te kopen in de bouwmarkt of de vakhandel ben je het goedkoopste uit. Een bus trappenlak zal tussen de €25,- en €40,- kosten. Daarbij speelt een rol of je witte of gekleurde verf op je trap wilt. Witte verf is er in een alles-in-een variant waarbij de toplaag antislip is. Wil je de trap geschilderd in een kleur dan kies je voor een speciale lak voor deuren en plinten die kras- en stootvast is. De verf droogt op en wordt super hard. Daar bovenop doe je een speciale antisliplak die kleurloos is.
 • Gemiddeld: een trap met tapijt
  Wanneer je een trap met tapijt laat bekleden laat je dit uiteraard over aan de specialist. De prijs zal doorgaans ongeveer per strekkende meter of per vierkante meter tapijt worden bepaald. Een gemiddelde trap met tapijt bekleden zal tussen €800,- en €950,- kosten. Het is een traprenovatie waar je de komende 10 tot 15 jaar mee doet. Je bespaart op de kosten door de oude tapijtlaag en lijmresten zelf weg te halen voor de stoffeerder komt.
 • Duurder: overzettreden kopen
  Dit is een manier die je zelf kunt uitvoeren of die je laat doen. Wanneer je de treden zelf koopt ben je tussen €30,- en €40,- kwijt per stuk. Laat je ze plaatsen via de expert dan zal dit tussen €40,- en €50,- per trede zijn. Bij deze prijzen zijn de kosten voor het renoveren van de trapwangen, trapbomen en stootborden bijv. niet inbegrepen. Je voorkomt fouten, dus extra kosten, door gebruik te maken van een trapspin. Op die manier voorkom je namelijk dat je een trede verkeerd zaagt en moet weggooien.

De renovatie van je trap laten doen? Een overzicht van de kosten voor gangbare trappen vind je in de volgende tabel:

Soort trap Werkzaamheden Totale kosten
Open rechte trapBekleden met overzetlaminaat€900 - €1.500
Open trap met draaiBekleden met overzetlaminaat€1.300 - €1.800
Open rechte trapBekleden met vinyl€1.150 - €1.850
Open trap met draaiBekleden met vinyl€1.650 - €2.200
Gesloten rechte trapBekleden met overzetlaminaat€1.550 - €2.500
Gesloten trap met draaiBekleden met overzetlaminaat€1.750 - €2.750
Gesloten rechte trapBekleden met vinyl€1.750 - €2.750
Gesloten trap met draaiBekleden met vinyl€2.000 - €3.000
Gesloten rechte trapBekleden met eikenhout€2.250 - €3.500
Gesloten trap met draaiBekleden met eikenhout€2.500 - €4.000

De exacte kosten van jouw klus weten? Vraag dan gratis en vrijblijvend tot 4 offertes bij diverse trapbedrijven op.

Prijsvoorbeeld 14 treden

Standaard heeft een trap 14 treden. De laatste trede is dan vaak het gedeelte wat grenst aan de vloer van de etage. De meest gemaakte keuze voor een traprenovatie is die met overzettreden. Een prijsvoorbeeld:

 • De treden die nodig zijn
  renovatie trapAllereerst kijk je naar de breedte van de treden die je nodig hebt. Je hebt deze standaard in een uitvoering van 100 en 130 centimeter breed. Bij een trap met een draai heb je gemiddeld 10 treden nodig van 100 centimeter breed en 4 treden van 130 centimeter breed. Voor de treden van een trap ben je bij 100 centimeter ongeveer €45,- kwijt per stuk en voor 130 centimeter €60,-. Totaal kom je voor de treden op €690,- uit.
 • Het plaatsen van de trap
  Wanneer je kiest voor een professioneel bedrijf zal dit een uurloon berekenen of een tarief per trede die geplaatst wordt. Voor een trap van 14 treden berekent men gemiddeld €444,-. Dit is een bedrag wat inclusief de BTW is, maar voor een trap die zonder stootborden wordt geplaatst.
 • De stootborden
  Dit zijn de borden die tussen de traptreden zitten (alleen bij een gesloten trap). Bij 14 stootborden kom je uit op een bedrag van 14 maal €10,- is €140,- voor het materiaal. Voor het plaatsen van de stootborden komt er nog eens €75,- in totaal bij.

Het totaal

Wanneer je bovenstaande kosten bij elkaar optelt kom je uit op €1349,-. Dit zijn de kosten die het traprenovatiebedrijf maakt om de traptreden aan te voeren. Daarnaast moet men de werkplek klaar zetten, apparatuur installeren en vaak wordt er apparatuur gehuurd.

De voorrijkosten zijn per bedrijf anders maar deze zullen tussen €100,- en €150,- liggen. Dit is wel een post die je zelf in de hand hebt. Je betaalt voor de kilometers die het traprenovatiebedrijf aflegt om bij jou te komen. Door te kiezen voor een bedrijf wat bij jou in de buurt gevestigd is ben je hiervoor nog het minste kwijt.

Tips goedkoop trap bekleden

Wanneer jouw trap zijn beste tijd heeft gehad zal je deze opnieuw moeten gaan bekleden. Het lijkt een kostbare aangelegenheid. Toch zijn er interessante low-budget methoden om deze klus aan te pakken. We namen er een paar onder de loep.

 • Trapmaantjes zijn een zeer geschikte methode wanneer je goedkoop een trap wilt bekleden. Het is een deel bekleding wat je aanbrengt op je trap. Door ze op gelijke afstand van elkaar te plaatsen waarbij ze mooi gecentreerd op de treden komen ontstaat een sierlijk patroon op je trap. Maantjes zijn verkrijgbaar in tapijt maar ook in sisal, RVS en bijvoorbeeld rubber. Voor een bedrag onder de €100,- geef je jouw trap een nieuw uiterlijk.
 • Wanneer de hele trap toe is aan een opknapbeurt is schilderen een goede manier. Je koopt een pot verf van 750 ml voor een prijs tussen de €30,- en €40,-. Voor die prijs koop je een A-merk trappenlak wat een alles-in-een is. Het gaat dan om een witte verf die tevens antislip is. Wanneer je een andere kleur op je trap wilt kies je voor een deuren- en plintenlak die een diamantcoating heeft. Deze lak werk je af met een aparte antislip coating.
 • Wanneer je jouw open trap een heel nader uiterlijk wilt geven kan je ervoor kiezen om stootborden te plaatsen. Stootborden zorgen ervoor dat er een stuk opbergruimte onder je trap ontstaat. Het zijn borden die je plaatst tussen de treden in. Je hebt de keuze uit witte stootborden of met een print. Op die manier geef je jouw trap een persoonlijk tintje voor een redelijk laag bedrag.

Trap bekleden laten doen?

Benader meerdere trapspecialisten in jouw regio en vraag tot 4 vrijblijvende offertes op. Leg het aanbod naast elkaar en vind de beste vakman.
Gratis & vrijblijvend